HABERLER » Haberler / Duyurular » Fotoğraf Sergisi: Derin Tutku - Ayşegül Onar Dinçkök (AL 75), Nisan 2012 | AVUSTURYA LİSELİLER DERNEGİ

AYŞEGÜL DİNÇKÖK’ÜN ‘DERİN TUTKU’ SERGİSİ İÇİN ÇEKTİĞİ FOTOĞRAFLAR TARİHE TANIKLIK EDECEK

 17 Nisan 2012, Salı günü açılışı yapılacak “Derin Tutku” fotoğraf sergisi; 17 – 28 Nisan 2012 tarihleri arasında Tophane-i Amire Tek Kubbe Binası’nda ziyaret edilebilecek.

Endonezya’nın Sulawesi adasındaki eşsiz su altı dünyasını ve canlılarını kendi objektifinden yansıtan Ayşegül Dinçkök’ün bu sergi ile en büyük amacı, gençlere ve çocuklara dokunabilmek, pek çoğunun uzak olduğu bu büyülü dünya ile onları tanıştırabilmek ve çevre bilincini geliştirmek. Godiva’nın katkıları ile gerçekleştirilen sergi Eylül ve Ekim aylarında Mardin, Gaziantep, Kars ve Diyarbakır’daki deniz görmemiş çocuklara ulaştırılacak.

Sulawesi adasının kara üzerindeki aşırı sakin yapısına karşın zengin su altı dünyasını gözler önüne seren Dinçkök’ün fotoğraflarında çok nadir rastlanan, varlığı bile son yıllarda keşfedilen Hippocampus, şeytan balığı, saçaklı wobbegong köpekbalığı, kum müreni gibi sizi büyüleyecek canlılar bulunuyor.

Derin Tutku tarihe tanıklık etti

Dinçkök’ün çektiği birbirinden özel kareler Sulawesi adasının derinlerinde bulunan “mercan resiflerine” de tanıklık ediyor. Yakın zamana kadar resiflerin çoğu insan kullanımı ve avcılık baskısı yüzünden hızla zarar görürken, son yıllarda yaşanan küresel ısınma kaynaklı sıcak su akıntıları, kitlesel boyutta mercan resiflerini yok etmeye başladı. Bütün bunlara atmosferde artan karbondioksit miktarının okyanus suyunda mercanların büyümesine engel olmaya başlaması da eklenince, bilim dünyası mercan resiflerinin 2050 yılını çıkaramayabileceğini öngörmeye başladı.

Ayşegül Dinçkök’ün, Godiva’nın katkıları ile gerçekleştirdiği “Derin Tutku” sergisi önemli bir sosyal sorumluluğa da imza atacak. Sergilenecek fotoğrafların satışından elde edilecek tüm gelirler Sualtı Araştırmaları Derneği’nin “Ege’nin KadınBalıkçıları” projesine aktarılarak, zor şartlarda çalışmakta olan kadın balıkçıların iş ve yaşam standartlarını iyileştirmek için kullanılacak.

Serginin küratörlüğünü ünlü Fransız fotoğraf sanatçısı Thierry Bouet üstlenirken, bilimsel danışmanlığını ise Zafer Kızılkaya sürdürüyor.

 Ayşegül Dinçkök Hakkında:
Lisanslı yüzücü olan Ayşegül Dinçkök 2010 yılında başladığı dalma sporuyla birlikte su altında gördüğü her şeyi paylaşmak için fotoğraf çekmeye başlamıştır. “Derin Tutku” ilk su altı fotoğrafları sergisi olacak olan Ayşegül Dinçkök Avusturya Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi mezunudur.

DERİN TUTKU
Ayşegül Dinçkök’ün derin tutku serüveni Endonezya’nın uzak adalarında başladı. Dünyanın en zengin tropikal su altı yaşamının tam kalbinde yer alan Raja Ampat Adaları, hem bilim dünyası hem de fotoğrafçılarla yeni yeni tanışıyor. Bundan on sene öncesine kadar ulaşılması çok zor olan bu bölge, şimdi araştırma ve korunma konusunda büyük ilgi çekiyor. Dünya gezegeni üzerindeki en zengin mercan türlerine ve resif balıklarına sahip bölge araştırıldıkça her geçen gün yeni bir zenginlik daha sunuyor. Derin Tutku’nun ilk kareleri burada çekilmeye başlandı. Küçük pigme denizatlarından, sakallı köpekbalıklarına kadar Raja Ampat Adaları bir masal deniziydi.

Endonezya, “Mercan Üçgeni” adı verilen Filipinler, Endonezya ve Avustralya arasında kalan dünyanın en zengin tropikal su altı yaşamının tam merkezinde yer alıyor. Derin Tutku’nun ikinci durağı bu sefer Sulawesi Adası’ydı. Adanın kuzey ucundaki Tangkoko Yanardağı’nın hemen altında yer alan Lembeh Boğazı, yanardağın siyah kumlarının mercan resifleriyle birleştiği bir noktada bulunuyor. Mercan resiflerinin bilinen canlı hayatından, siyah kumların altında yaşayan değişik türdeki pek çok canlıya kadar Lembeh Boğazı her gün yeni sürprizler sundu Derin Tutku karelerine. Her karede gezegenin sahip olduğu şaşırtıcı güzelliğin aslında ne kadar kırılgan olabildiğine de tanıklık edildi. Yakın zamana kadar resiflerin çoğu insan kullanımı ve avcılık baskısı yüzünden hızla zarar görürken, son yıllarda yaşanan küresel ısınma kaynaklı sıcak su akıntıları, kitlesel boyutta mercan resiflerini yok etmeye başladı. Bütün bunlara atmosferde artan karbondioksit miktarının okyanus suyunda mercanların büyümesine engel olmaya başlaması da eklenince, bilim dünyası mercan resiflerinin 2050 yılını çıkaramayabileceğini öngörmeye başladı. Derin Tutku tarihe tanıklık etti. Belki de bundan 40 sene sonra sadece fotoğraf karelerinde kalacak canlıların yaşam hakkına duymamız gereken saygıyı da hatırlatmak istedi.

http://orbitserver2012/ald/content.asp?id=410