HABERLER » Haberler / Duyurular » Konferans: Mesut Ilgım - 1933 Atatürk Üniversite Reformu ve Ülkemize Sığınan Bilim Adamları, Ocak 2011 | AVUSTURYA LİSELİLER DERNEGİ

Derneğimiz üyelerinden Mesut Ilgım (AL ’61), 11 Ocak Salı akşamı saat 18:30’dan itibaren, Yapı Kredi Kültür Sanat Etkinlikleri - Geleneksel Salı Sohbetleri çerçevesinde "1933 Atatürk Üniversite Reformu ve Ülkemize Sığınan Bilim Adamları" konulu bir konferans verecektir. Katılım serbesttir.

İçerik bilgisi:
Atatürk’ün en son devrimlerinden birisi 1933 Üniversite Reformu’dur. Bu reform, aynı tarihlerde Almanya’da iktidara gelen A. Hitler’in yürürlüğe aldığı ve memuriyetin yeniden düzenlenmesine dair bir yasa ile aynı tarihlere denk gelir. Bu yasa gereği, ari ırktan olmayan ve sayıları 4000 civarında olduğu tahmin edilen bilim adamı bir gecede işlerini kaybederler.

Atatürk, o tarihlerdeki Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip’e yaptırdığı bir çalışma sonucu, Darülfünun’un kapatılıp, İstanbul Üniversitesi’nin açılmasını sağlar. İşte bu yeniden yapılanmada, dönemlerinin en üstün kaliteli bilim adamlarından olan ve Hitler Almanyası’nda artık yaşama imkanları kalmayan bu insanlardan ilk 30 kişilik bir grup İstanbul’a gelir ve İstanbul Üniversitesi’nde 1933 öğretim yılı bu bilim adamları ile ders yılına başlar.

Daha sonra sayı 120 ’ye, 150’ye ulaşacak, 1950’li yıllara gelindiğinde aileleri, asistanları ve teknisyenleri ile birlikte sayıları 1200’e ulaşan bir gurup, Türkiye’de batılı anlamda ve modern bir üniversite sisteminin oluşmasında çok önemli katkılarda bulunacaklardır.

Yine yurtdışında o yıllarda yapılan bir benzetme ile; İstanbul Üniversitesi, Almanya dışındaki en büyük Alman Üniversitesi’dir !

 

http://orbitserver2012/ald/content.asp?id=250